woensdag 22 oktober 1997

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 20

Van de redactie

HeT heeft onderdak gevonden bij de Digitale Stad Eindhoven, nadat huisbaas DRA besloten had alle bewoners op straat te zetten. Onze site is inmiddels verhuisd naar http://www.dse.nl/het. De digitale voordeur staat altijd open. Teken ons gastenboek tijdens de homepagewarming van komende dagen.

Actueel

AMSTERDAM - De commissie Nivellering Beroepsnamen spreekt in haar rapport 'Met namen' het verlangen uit dat een interieurverzorgster weer gewoon poetsvrouw wordt. Daarentegen moet een chirurg aangeduid gaan worden met snijboon en notaris met regelmaat.

DREUMELEN - Tv-kok Joop Braakhekke heeft een restaurant in Dreumelen aangeklaagd wegens het op het menu hebben van een gerecht uit een van zijn boeken. Het gaat om zwoerd met spek en zult, met een jus van zwoerd en lever met kool. Braakhekke beroept zich op het auteursrecht.

DEN HAAG - Minister Jorritsma studeert op een voorstel van ir. Haantjes om de geluidsoverlast van vliegtuigen op Schiphol te beperken. Het voorstel van ir. Haantjes komt er op neer dat een 20.000 watt versterker de gehele dag Sky Radio speelt. Het vliegtuiggeluid wordt daardoor auditief geabsorbeerd.

Lijstje: Etiquette-advies voor huisartsen

1. Kijk de patient zo weinig mogelijk aan: kijk naar uw assistent, uw invulformulier of uw beeldscherm. Plaats deze laatste liefst tussen uzelf en de patient in.
2. Richt u bij het spreken bij voorkeur tot een derde (moeder, echtgenote) die de patient vergezelt: "Heeft hij nog gegeten vanochtend?"
3. Mocht u toch tegen de patient spreken, geef dan opdrachten die alleen de eerstvolgende drie seconden betreffen: "Doet u uw blouse even uit", "Uitademen".
4. Spreekt u voor de zekerheid iets harder tegen de patient: "HEBBEN WIJ DAT HOESTJE AL LANG?".
5. Gebruik consequent 'doen' als hulpwerkwoord: "Doet u dat maar even ondertekenen.", "Doet u dat maar innemen".
6. Gebruik zoveel mogelijk verkleinwoorden: pijntjes, plasje, bultje, patadertje. U mag ook het woord 'klein' gebruiken: een klein gezwel, een kleine ingreep.
7. Houd uw conclusies voor uzelf, maar geef er wel blijk van dat u iets op het spoor bent: "Zo, zo ...", "Juist ja". Zeg nooit: "Ik ziet het al: griep."
8. Krabbel wat op een receptje maar licht het niet toe. Al die Latijnse namen maken de patient alleen maar ongerust. Bovendien: u gunt de apotheker ook zijn lolletje.
9. Vraag ook bij een snijwond, een gebroken pols of een lelijke splinter of de patient gelukkig is, tevreden met zijn werk, goed kan praten over problemen.
10. Draai in de wachtkamer geruststellende muzak en zorg voor prettige lectuur voor elk wat wils: de Snoekbode, Berichten uit de metaal, Alles over gangreen. Bron: Universiteitsbibliotheek van Appelscha

Gedachten bij het haardvuur

Voor vaders van kinderen die hun speelgoedautootjes niet opruimen brengt Matchbox pedagogisch zeer verantwoorde miniatuur wielklemmetjes op de markt.

Net zomin als we met computers een paperless office hebben gekregen, zullen we met zoveel draagbare apparatuur een officeless office krijgen.

Harm had zichzelf tijdens die eenzame trektocht in India goed leren kennen. Jammerlijk bleek hij zichzelf niet erg te mogen.

Cursus respect voor vrouwen: "Wij kregen behoorlijk pijn in onze benen bij die oefening waarbij we een maand stonden."

Waarom spreken we wel van handschoenen en niet van voetwanten?

Is de Melkweg nu in de ruimtevaart-, de zuivel- of de snelle snackbuurt?

Tot ver in mijn uiversitaire opleiding wreef ik bij moeilijke tentamenvragen een keer onder mijn neus, een keer links erlangs en een keer rechts erlangs om net als Wicki de Viking alsnog de oplossing te vinden.

Tip: als de geplande visite niet door kan gaan, kunt u de te schenken bloemen prima een tijdje invriezen.

Die man is zo arm; hij kan nog geen klinker kopen.

Voor quatre-mains maakt IBM het double-qwerty-toetsenbord.

Spreekwoorden van nu

We zeiden: Ieder huisje heeft zijn kruisje.
We zeggen: Ieder MIR-tripje, heeft zijn dipje.

Poëzie

groots wil ik leven
klaar voor de hel
aan het eind zal ik zeggen
het was maar een spel

De vertaler

Na het Engels heeft onze huisvertaler zich gestort op Frans en Duits.
- bistro - rietje voor twee personen
- deja-vu - het propedeusejaar overdoen aan de Amsterdamse universiteit
- entrecote - haven
- garderobe - hoesje voor de mixer
- menage-a-trois - drie-paarden-stalling
- nondeju - nee dank je, ik doe aan de lijn
- überhaupt - bovenste deel van een übermensch
- unheimisch - niet thuis

Beledigen voor beginners

Zeg niet: "U ruikt niet echt lekker."
Maar zeg: "Lekker luchtje! Is dat niet 'Alarmfase III'?"

Stranger than fiction

Uit een handleiding van de firma Rotpunkt: "U heeft voor deze kan geld betaald - of direct gezegd - hard gewerkt. Het is vanzelfsprekend, dat U dus met deze kan Uw plezier zult hebben en een dagelijks nut." Even later: "En nu 5 minuten concentratie a.u.b. - en de kleine grijze hersencellen op 'opslaan' schakelen." waarop een zeer uitgebreide uitleg volgt ... over een thermoskan.

Het leven van de snob

Hij zit met een zwarte mantel en een flamboyante hoed op in een cafe te schrijven - wijntje erbij - en staart zoekend naar inspiratie naar het plafond. Toch een hele klus, het invullen van het Edah-card aanvraagformulier ...

Het Loket: MGWGS

Loket: Ja, meneer eh, ... ja, hier heb ik het: Van Veldhoven, ik heb u even bij me geroepen over die stereovergunning.
Van Veldhoven: Klopt daar iets niet mee?
Loket: Dat zou ik zeggen, meneer Van Veldhoven. U kruist bij Te Spelen Muziek de categorieen lichte muziek, gouden oude en Hollandse Hits aan en even verder de 240 Watt-stereo.
Van Veldhoven: Kan dat niet?
Loket: Meneer Van Veldhoven, moet ik u dat nog uitleggen? U komt gewoon terecht in de MGWGS-groep.
Van Veldhoven: Huh?
Loket: (zucht) De Minimaal Geluidsvolume Wegens Geen Smaak-groep. Ik mag u een 10 Watt-stereootje toekennen, gebruik alleen bij gesloten raam, geluidsboxen niet op de grond of tegen de wand met de buren. Eigenlijk zou ik van die speakers een koptelefoon moeten maken, want u kruist hier ook aan dat u afgelopen jaar een keer een coupe soleil heeft gehad, maar daar willen wij niet moeilijk over doen.
Van Veldhoven: Wat heeft dat ...?
Loket: Sorry, ik moet nu naar een vergadering. Dank voor uw komst en vergeet niet: we zijn er voor u. Tot ziens, meneer.

Product manager van de week?

Nutricia's laboratoriummanager dr. Kees Pappenheimer over Nutrinfuse: "De markt is er helemaal klaar voor. Na het snelle drinkontbijt was deze stap het logisch vervolg. Ons infuusontbijt prikt u 's avonds voor het slapen gaan in. Dankzij de uitgebalanceerde samenstelling heeft u 's morgens toch de unieke smaaksensatie van zwarte koffie met suiker, ei en jus d'orange."

Hoe herken ik...? Aflevering 4: De radiokwizzzzz

Eerst even de jingle. De presentator (uit de school van Tom Mulder) is ontzettend vrolijk vandaag, alle kandidaten hebben hobby's als puzzelen, uitgaan en mijn gezinnetje (en de hond!). Eerst even de jingle. Het antwoord op de vraag staat op de voorpagina van de Telegraaf, eerst even een jingle met veel echo, we moeten streng zijn (maar het antwoord begint met een b). Eerst even de jingle. Applaus van een bandje als u het goed hebt. Aan elke prijs zit een stekker. En trouwens, het was maar een spelletje.

He Man Cipatie

Dames, voor eens en altijd: we zijn echt niet ziek als we de ochtend beginnen met een light-crackertje met 30+ en een glas bietensap. Ons lijntje gaat ons ook aan het hart. Bij voorbaat dank voor uw begrip.

Het jaar 2000

Muziekantropoloog dr. Gerhard Joleng ontdekt de home-erotische lading in Rob de Nijs' hit "Jan Klaassen was trompetter in het leger van de prins."

Zo had het ook kunnen lopen...?

Abraham Lincoln: "Hallo, ik wilde even die toneelreservering afbellen. Ik kan geen babysit krijgen."