vrijdag 17 september 1999

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 42

Van de redactie

Reclamefilmpjes zijn leuk en onderhoudend. Maar ondertussen komt een bepaald product wel verdacht vaak en gunstig in beeld. Wij denken daarom dat sommige reclamemakers ons door middel van reclame dingen proberen te verkopen. En dat, waarde lezers, kan toch niet de bedoeling zijn! Dit en meer schokkende zaken in deze speciale editie van HeT. Exclusief Lijstje!

Actueel

HILVERSUM - Programmamaker Menno B. is gisteren weer eens in opspraak geraakt. Buch filmde voor zijn programma een man die opgewonden raakt als hij de medewerkers van de OMO-servicelijn belt met vragen over diverse vlekken en hoe die uit zijn beddegoed te verwijderen zouden zijn. Slachtofferhulp begeleidt de telefonisten van de OMO-servicelijn, die naar verwachting begin volgende week weer aan de slag kunnen.

DEN HAAG - Speelgoedgigant Mattel heeft deze week van de rechter een productieverbod opgelegd gekregen. De fabrikant had plannen in een vergevorderd stadium voor actiepoppen die naar nieuwsfiguren gemodelleerd waren. De eerste serie met Marc Dutroux, The Trenchcoat Mafia en de Pyromaan van Epe werd tijdig door justitie onderschept. De kanskaart 'U inversteert miljoenen in Ceteco' bij het populaire Monopoly mag wel van de rechter.

Gedachten bij het haardvuur

Pepperspray is natuurlijk de logische volgende stap na vloeibare margarine en vaatwastabletten.

Tja, met die copywriter van STGGHK, HSJJV & QSTV en die art director van KJBB-vdG & Zn. Ltd. moeten we die zakjes gedroogd gras toch in de markt kunnen zetten?

Eenzaamheid anno 1999 Zeven uur. Telefoon: "He gezellig, een telemarketeer."

Productinnovatie: de cd die ook achteruitgespeeld kan worden t.b.v. verborgen satanische boodschappen.

Heeft u dat nou ook? De Snickers die wij kopen, veranderen nooit vanzelf in een handvol pinda's.

Menu of an advertising man: Sweepsteak & sell-ad.

Dat ze voor Mentos (Mehntoz) nog steeds die Duitser gebruiken om een Engelse slagzin in te spreken.

Het Droste-effect? Is dat niet gewoon puistjes en overgewicht?

Hoe ben je er precies aan toe als je toe bent aan een Daewoo?

Dus als ik het goed begrijp is tandbederf een klein beestje dat als een soort straaljager in je mond luchtaanvallen op je tanden en tandvlees uitvoert? Ja, en hoofdpijn zijn golfjes om je hoofd die met een eng geluid rondcirkelen.

Wij zouden zo graag ook eens de 'tijdens'-foto zien in de voor/na-advertenties: de etterende ontstekingen tijdens de haartransplantatie-periode of de nachtenlange braaksessies gedurende die sapkuur.

De shampoofabrikant werd wederom betrapt op sluikreclame.

Geef het maar toe: in de file ziet zo'n auto er heel anders uit dan op zo'n zonnig leeg bergweggetje.

Kan, naast het verbod op vergelijkende reclame, er ook niet zoiets komen voor vergelijkbare reclame?

Veronica gaat duitse crimi's nasynchroniseren. Dit biedt natuurlijk uitgekiende mogelijkheden voor sponsoring: Origineel: "Harry, fahr mal den Wagen vor" Vertaling: "Harry, rijd je even de Mercedes 280 Turbo Diesel met luxe hoofdsteunen en dubbele airbag voor, nu vanaf 65.000,- te koop bij de betere dealer."

Wasmiddelen: hoe het ook kan

Het doen van de was is niet langer uitsluitend het domein van vrouwen. Reclamemakers spelen daar nog te weinig op in, vinden wij. Daarom binnenkort op onze eigen commerciele zender HeT-tv:

Scene #1: Twee yuppen lunchen in een chique gelegenheid. Ze bestellen routinematig. De tafel ligt bezaaid met papieren en een laptopje ronkt tevreden. Y1: Klasse pitch net zeg, tijdens die slide-show voor BetaMicro. Y2: Ja, ik was superscherp, maar ik heb deze deal nodig, dus ik was nogal eager. Y1: Goed ook, dat powerdressen. Nieuw spul? Y2: Nee joh, dit kloffie heb ik al vanaf dat ik voor deze toko begon. Y1: Get out of here! No way dat dat hemd twee jaar op de teller heeft. Y2: Echt wel. Want ik gebruik OMO Plus! Y1: Hm, dan wissel ik ook maar eens van eh, poeder. Ha, ha, ha Y2: Ha, ha, ha

Scene #2: Twee bouwvakkers storten beton in een bouwput. De ene kiept en de ander houdt de kuip recht. B1: K*t, beton op mijn overall. Nou, die kan ik wel weggooien. B2: Welnee, gewoon OMO Plus gebruiken. B1: Lul niet man, dat gaat er nooit meer uit. B2: Wel met OMO Plus, want OMO Plus heeft hi-intensity fibertackling.

B1: Gelukkig. B2: Ja en kun je nu ophouden met mijn overall-zakken vol te storten met beton? B1: Waarom? Jij hebt toch OMO Plus? Ha, ha, ha. B2: Ha, ha, ha.

Gewonnen

Eelco Ketelaar is de gelukkige winnaar van de Maggi-kookwedstrijd met als thema 'Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi'. Zijn recept 'geraspte eeltsnippers gebakken in oorsmeer met een sausje van maggiblokjes en diarree' werd unaniem verkozen door de deskundige jury.

Tendenzen

De moderne reclamemaker laat liever de werkelijkheid zien dan de traditionele glamour-reclamewereld. Ranzige studentenhuizen met vervuilde koelkasten en filmpjes in de stijl van Frans Bromet blijken de verkoop danig te stimuleren. Inmiddels sluit ook Hero zich aan bij dit concept. Zo staan er op de potten jam afbeeldingen van de fabriekshal en de medewerkers in overall die de potten afvullen. Unox heeft een nieuwe campagne ontworpen voor haar hartige snacks. Hierin spelen het slachten en uitbenen een hoofdrol. De eerste reacties van consumenten zijn positief, aldus woordvoerders.

Fris

Voor een echte frisse adem heeft Zandex de Ultimate MegaForce BlitzMint ontworpen. In deze pasta zorgen tijgerbalsem, fisherman's friends, kwastenreiniger, koelvloeistof en gemalen kopspijkers voor de ultieme frisse adem. Via een gelikte forced exposure techniek (de naam BlitzMint zal op tienduizenden tandarts-mondkapjes worden gedrukt) hoopt Zandex Top of Mind bij paradontaal bewuste consumenten te worden.

Poëzie

Maandstonden: Het meisje (12) schrok zich dood: het was niet blauw maar rood.

Tendenzen

Postmoderne reclamemaker Greno van der Aa licht toe: "Kijk, onze klanten klagen steeds meer dat hun campagnes niet aanslaan. Hardere campagnes werken ook al niet meer. Dus zijn we met een New Age-club en wat trendwatchers aan de slag gegaan. We ontdekten dat er eigenlijk nog niemand communiceert in de onderbewuste zones. Dat Umfeld is nog helemaal blanco. We hebben dus Rupert Shelldrake gevraagd een set boodschappen via morfische resonantie uit te zetten, onder andere voor Miele. Dit blijkt tot een enorme brand awareness te leiden. Nou, en verder zijn we bezig met wat Jung-achtige archetypes voor Esso (een oer-beeld voor benzine) en Albert Heijn (collectief onderbewuste schapindelingen) uit. De eerste reacties zijn veelbelovend."

Afgewezen slagzinnen

- Absolut Wodka, snel een delirium zonder veel plassen
- Bokma, voor die sportieve rijstijl
- Sperti, die zit!
- Philips, je blijft terugkomen
- Vlees, u weet wel waarom ... maar gelukkig niet hoe

Sponsoring in 2010

Dit telefoongesprek werd mede mogelijk gemaakt door King, want ook door de telefoon helpt een frisse adem.

Product manager van de week

Han Winkelmann van Bokma vertelt: "Dat hele youth-segment is veel te vol als het gaat om sociale dranken rond het uitgaan. Daar vechten we ons niet in. Dus hebben we ons gepresenteerd als een andere event-liquid door een hele restyling te doen en ons te begeven op de energie-dranken en after-sport beverages. Dus vanaf vandaag is er Bokma Vito (v.h. Citroentje) en Bokma Q-Enery (v.h. oude klare met suiker). Met name na het fitnessen of sporten is er al een grote groep die even een Ice-Booster (v.h. ijskoude jonge jenever) neemt."

Actie

"Dus als ik het goed begrijp krijg ik voor elke 25 liter die ik tank een punt en moet ik 3.500 punten hebben die ik op deze kaart plak en in dit boekje vouw en dan op een van deze adressen inlever en dan moet ik alleen nog even deze twee slogans afmaken en drie streepjescodes van olie-producten van dit merk bijplakken. Als ik dan fl. 9,95 bijbetaal en dan een nummer op deze strook wegkras en dan mijn lotnummer invul en doorbel op dit speciale actienummer hoef ik alleen nog maar twee andere tankers als co-ondertekenaar te vinden en dan maak ik kans op deze 12 onderzetters met Jan Jans & de Kinderen-print? Natuurlijk doe ik mee!"

Dertig als wij zijn ...

...hebben we nu ons eerste eigen huis en willen we de Portas-man bellen om eens naar onze deuren te komen kijken. Onze vriendinnen betasten de hele dag in extase de gouden draad van onze Ado-gordijnen en nu we onze eerste auto hebben willen we in praatpalen roepen: "Schat, staat de Bokma koud?" Gewoontegetrouw zetten we alle glazen in de kast wanneer we onze Ella Fitzgerald-tape opzetten en eten wij nog steeds elke woensdagmiddag patat.

Beste HeT

Een lezeres uit Ermelo schreef ons het volgende: "Mijn man is marketeer. Al jaren hebben we een goed huwelijk, maar laatst noemde hij mij, ten overstaan van onze visite 'mijn liefste kassakoopje'. Ik werd rood van schaamte en ben maar snel de hors d'oeuvres gaan halen. Wat doe ik, beste HeT, om weer zijn 'A-merkje' te worden?

Groetjes, Een verward product"

Maak nu zelf uw radioreclame

Les 1: Op een natuurlijke manier uw merknaam herhalen

U voert een duo op. De eerste zin is altijd voor de domoor:
- "Zeg Henk, hoe krijg jij toch altijd die plankjes zo mooi vlak?"
De tweede zin is voor de snelle jongen die kek antwoordt (vergeet behalve de merknaam het type niet):
- "Tja Bert, dat doe ik met mijn Makita Foamjet 32 Turbo Excell."
De domoor snapt het niet meteen of verstaat het niet goed:
- "Wat zeg je Henk? De Makita Foamjet 32 Turbo Excell?"
Voeg hier enkele details in:
- "Ja Bert, want de Makita Foamjet 32 Turbo Excell haalt zelfs van de moeilijkste houtsoorten en kunststoffen moeiteloos de hoekjes weg."
De domoor snapt het nu en is direct zeer enthousiast:
- "Niet gek Bert, die Makita Foamjet 32 Turbo Excell van jou."

Einde van de spot met een irritant melodietje en kinderachtig rijm, gezongen door dames die heel dat apparaat nog nooit hebben gezien:
- "Makita, Makita, Makita en daarmee basta!"

Les 2: Les 1 is nog niet afgelopen.

Dan blijkt de domoor net zelf een krom plankje te hebben. Dus komt u na een andere reclame nog even terug:
- "Zeg Bert, kom vanavond gezellig langs. En eh, breng die Makita Foamjet 32 Turbo Excell van je mee."
Gevolgd door nog een keer het deuntje (dameszang: Makita, Makita, Makita en daarmee basta!).

Poëzie

Hij moest het van haar
zo'n sticker tegen reclame en krantjes
Kon hij naast dat nee/nee
maar invullen wel lingeriecatalogussen, graag