vrijdag 5 december 1997

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 22

Van de redactie

HeT heerlijk avondje is gekomen ...

Actueel

DEN HAAG - De FIOD gaat de Sinterklaasgeschenken van kinderen dit jaar als 'weekgeld in natura' opvatten en zal 3.000 kinderen een naheffing sturen. Om tegemoet te komen aan armere kindjes zal er een aftrekpost komen voor cadeaus die bijdragen aan voor de maatschappij nuttige kennis en vaardigheden. ZWALINGEN - De omzet van het concern Wieger Ketelapper is afgelopen maand met 14,5% procent gestegen, na de introductie van Wieger's Vloeibare Koek. Het product - bedoeld voor gebruik in surprises - wordt geleverd in anderhalf- en tweeliter-PET-flessen.

UTRECHT - De eerste schadeclaim tegen Sinterklaas is na een lang juridisch gevecht gehonoreerd. Tijdens een audientie van de Sint op basisschool Klimroos in '96 had de goedheiligman de 12-jarige Bas Teruren beloofd een fiets te schenken. Toen het begeerde object uitbleef op het heerlijk avondje schakelde Basje zijn advocaat in en diende een schadeclaim in. De rechter achtte het vertrouwen in de schenking van de kleine Bas gerechtvaardigd en wees de schadeclaim toe. CALLANDSOOG - Een andere zaak tegen de Sint loopt nog. Het betreft het zogenaamde 'visstick-dossier'. De Sint zou in 1994 een aantal kinderen als figuranten gebruikt hebben in het Kapitein-Iglo-spotje dat indertijd aan boord van de stoomboot is opgenomen. De kinderen waren aan boord gesmokkeld in juten zakken. Sint speelde in de spot zelf Kapitein Iglo.

HARINGVLIET - Gisterenmiddag heeft de waterpolitie van Haringvliet drie zwarte pieten aangehouden. Ze worden er van verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor de dood van vijf potvissen die afgelopen week aanspoelden in Nederland. In de magen van de beesten zijn grote hoeveelheden slecht verteerbaar strooigoed aangetroffen.

KOPINGEN - De kans is groot dat Sinterklaas niet terug kan naar Spanje met de stoomboot. De goedheiligman heeft namelijk verzuimd voor de APK zorg te dragen. Minister De Boer is bang dat de CO2-uitstoot van de boot niet aan de normen voldoet. Verder zouden de rubbers van de ruitenwissers van het schip verouderd zijn.

Poëzie

Dick verwees in zijn gedicht naar het cadeau dat hij vorig jaar van Sjef kreeg:

'Een boek van Diekstra' had ik Sint verzocht
waarop hij het ijlings voor mij kocht
doch na het lezen wist ik terstond
dat ik het origineel toch beter vond.

Sportnieuws

BARCELONA - Gisteren bekend is geworden dat Barcelona-supporters de Sint verzocht hebben om Louis van Gaal mee te nemen op de stoomboot naar Nederland. De Sint heeft het verzoek afgewezen omdat hij problemen voorzag wegens 'de aanwezigheid van twee kapiteins op een schip'.

Lijstje: Tien tekens dat je waarschijnlijk niks in je schoen zal krijgen

1. Je schoen staat voor cel 12 van cellenblok B van de EBI te Vught.
2. Bovenaan je verlanglijstje wens je een staatshoofd dood.
3. De Dr Martins die je zet, heeft nog resten van een Beverwijks uitje.
4. Je schoen staat binnen het territorium van je rottweiler Nero.
5. Je zet de stoute schoen die je dit jaar wel erg vaak aangetrokken hebt.
6. Je heet Rob Scholte.
7. Je hebt afgelopen jaar wekelijks paardenbiefstuk gegeten.
8. Je viert volgende week je 100ste verschijning bij Peter R. de Vries.
9. De wortel voor het paard is dezelfde als die van vorig jaar en toen was die al bedorven.
10. Vorig jaar heb je op de eerstvolgende maandag je Kijk geruild tegen de Playboy en Mastermind tegen Burning Swords III.

Gedachten bij het haardvuur

Wegens brandwondengevaar voor pieten in dit nummer geen haardvuur.

Gedachten bij een met zachte kussen gevulde haard

Cadeautip: de GSM-schouderholster voor het echte stoere telefoneren onderweg.

Red Bull speelt in op het Sinterklaasfeest met de energypepernoot.

Kinderen worden steeds achterdochtiger: 35% van de kinderen zet dit jaar zijn schoen op slot.

In het kader van de campagne 'Voetbal, verziek het niet' treffen de supporters van Feyenoord en Ajax elkaar op 5 december in Beverwijk, gewapend met banketstaven.

Moeilijk: hoe laten we tegelijkertijd blijken dat we het cadeau heel leuk vinden en dat we graag de aankoopbon zouden willen hebben.

Het huishouden van de Sint lijkt verdacht veel op dat van de Prince de Lignac.

Hoe kan zo'n pepernoot eigenlijk in een achterband terecht komen?

Rijmpiet zat behoorlijk in zijn maag met die anno-thans-cadeaus als inline-skates, powerrangers, paddo's, smartcards, buzzers, house-cd's, bomberjacks, scooters, zip-drives en de tamagotchi ...

Poëzie

In een typisch Engelse huiskamer, dochter (au pair) is net terug uit de V.S.

hier is een tamagotchi om goed voor te zorgen
zodat je niet van je bed wordt gelicht morgen
je kan er mee gooien, je kan het ook shaken
zonder een potje of wervel te breken

In de bladen

Vrij Nederland heeft deze week een interview met René Diekstra over zijn nieuwe boek. "De zin 'Kom van dat dak af, ik waarschuw niet meer' in mijn boek is geen plagiaat. Dat was destijds een suggestie van mij aan Koelewijn: zing dat 5-december-angstsyndroom van je af ..."

Primeur ziet een ontwikkeling waarbij kinderen steeds vroeger volwassen worden. Gerard (6 jaar): "Sommige klasgenootjes trekken aan de baard van de sint om hem te ontmaskeren. Mijn insteek is niet zo kinderachtig, maar wel doeltreffend. Ik volg momenteel een aantal modules Spaans."

De Zaak meldt dat voor snoepfabrikant Zoetekindt in Duivendrecht een enorme strop dreigt, nu de Spice Girls ineens helemaal 'uit' zijn. Directeur Klontjens is bezorgd: "We zitten met 300.000 'Spijs-girls' in onze maag. 75% is al teruggehaald in de winkels. Omdat ze toch al niet zo goed leken, proberen we ze nu maar te verkopen als Erica Terpstra, Noraly Beyer en Sonja Barend."

Spreekwoorden van nu

Zeg niet: Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken.
Maar zeg: Grijp dankbaar in je schoen, ook al is het weer geen poen.

Kwaliteitsmanagement

De Sint-organisatie heeft vorig jaar gekozen voor een kwaliteitsmanagementsysteem om het product beter aan te laten sluiten bij de jaren-negentig maatschappij. De eerste resultaten:
* Nieuw in de organisatie is dit jaar de vertrouwenspiet. Bij deze pieterman kunnen kinderen hun verhalen en problemen kwijt naar aanleiding van vervelende piet-contacten, zoals ongerechtvaardigd roegebruik of langdurig verblijf in de zak. De vertrouwenspiet zal de klachten behandelen en zonodig doorverwijzen.
* In een poging het product 'Sinterklaas' weer aansluiting te geven bij de doelgroep zal de hoogbejaarde kindervriend volgend jaar de hoofdrol spelen in een actiefilm (The Kid From Madrid). In de rolprent neemt de Sint het onder andere op tegen de Paashaas, de drie Koningen en tenslotte, na een spectaculaire achtervolging over daken, tegen de Kerstman.

Poëzie

Oma begreep het sinterklaasgedicht van kleinzoon Tom niet helemaal:

sint stond strak
want hij moes weer an de bak
hij zat heftig te kicken
want hij had behoorlijk lopen slikken
voor oma scoorde sint een gave sjaal
want oma is net als neef Johnny kaal
nou hoef oma niet meer te beve
maar ken ze met een warme kop gaan rave

Product manager van de week

Vodjak Perkovisz, product manager bij HEMA: "Ik ben er trots op dat wij als eerste fabrikant onze collectie chocoladeletters uitgebreid hebben met umlautletters en met de c-cedille. Sinterklaas is immers een multicultureel feest."

Het Loket: DMFV

Sinterklaas: "Goedemiddag, mijn zoon. Ik kwam voor mijn visum. Sint Nicolaas is de naam."
Loket: "Ah, die meneer uit Spanje. Momentje, pak ik even de papieren erbij."
Sinterklaas: "Is zo'n visum nu echt no...?"
Loket: "Tijden veranderen, meneer Klaas. Mag ik u overigens complimenteren met uw zorgvuldige uitspraak van onze taal."
Sinterklaas: "Dank u."
Loket: "Wilt u dit DMFV even invullen?"
Sinterklaas: "DM..."
Loket: "Dagelijks Meldingsformulier Vreemdelingen: ik heb doorgekregen dat de vreemdelingenpolitie een verhoogde waakzaamheid adviseert in uw geval."
Sinterklaas: "Maar ik ben de GOEDHEILIGMAN!."
Loket: "Niet dat het mijn zaak is, meneer Klaas, maar vorig jaar heeft u een proces verbaal gekregen voor poging tot kidnapping."
Sinterklaas: "Een onschuldig ritueel, meneer, die jongen mocht na vijf minuten al uit de zak ... Ik heb echt geen tijd om dagelijks hier ..."
Loket: "Het is niet anders, meneer Klaas. Toe nou maar en vergeet niet: we zijn er voor u. Tot ziens meneer."

Poëzie

Voor Rene Diekstra een kort gedicht:

Rene ondervond het aan den lijve
toen hij in Leiden na moest blijven
en 'Ik zal nooit meer overschrijven'
100 keer moest overschrijven

Rijbewijs

Uw paardje huppelt het dek op en neer. Mag dat? De maan schijnt door de bomen. Moet u dimlicht voeren? Lees ook de 'HeT leert rijden'-special in januari 1998.

Poëzie

Ondertussen in Irak in een gezellige huiskamer met een mand vol cadeaus:

zeg eens lieve Hoessein
hier heb je je eigen woestijn
in de zandbak mag je spelen
maar wel met al je vriendjes delen