woensdag 17 maart 1999

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 38

Van de redactie

Vol verwachting klopt ons hart ... of is het alweer die kleine die aan het schoppen is? Twee HeT-redacteuren lieten zich inspireren door het aanstaand vaderschap. De derde volgt zijn collega's op gepaste afstand. Aan zijn lijf (nog) geen polonaise.

Deze HeT verschijnt op de dag dat een bevruchting een grote kans geeft op een geboorte op 1 januari 2000. Lang leve de millenniumbaby! En doe uw best.

Lijstje: 10 post-natale problemen

1. post-natale regressie: u communiceert alleen nog in brabbeltaal
2. post-natale depletie: die pampers kosten toch meer dan verwacht
3. post-natale repressie: uw huilend kind onderdrukt de slaapbehoeften van de buren
4. post-natale recessie: minder werken maal meer uitgeven
5. post-natale successie: direct al aan een tweede willen beginnen
6. post-natale concessie: ik doe vannacht de luier, jij morgen
7. post-natale confessie: hij is van een ander
8. post-natale obsessie: uw 29e beschuit met muisjes
9. post-natale processie: de ene kraamvisite wordt afgelost door de volgende
10. post-natale decompressie: een schone luier

Poëzie

papa proeft de Brinta voor
slikt vies kijkend het goedje door
over vijf jaar mag de kleine kriel
gelukkig een happy meal

Gedachten bij het kraambed

Nee, wij scheppen niet op. De dokter heeft zelf gezegd dat onze vrucht de vijfde maand mag overslaan en direct aan de zesde kan beginnen.

Toen wij de eerste trapjes in de buik met morse ontcijferden, begrepen wij dat ons kindje graag de mfwijhsf hjdgetbbijen.

Post-nataal: zeker weer zo'n moeilijk woord voor een geboortekaartje.

De nieuwe Nederlander schrok wel een beetje van de gewoonte om na de geboorte van een kind een beschuit-met-meisjes op te eten.

Babymassage: krijgt zo'n wurm daar geen vermoeide handjes van?

Overgereguleerd Nederland: vondelingetjes worden alleen erkend als zij bij de Babydump worden ingeleverd.

Bakerpraatje = baarlijke nonsens ...

Wij scheppen niet op: morgen komt Ajax onze kleine scouten, die nu al berucht is om zijn traptechniek.

Voor veel ouders is over tijd net op tijd.

Nou zeg, is ze uitgerekend op die dag uitgeteld.

Is het heel oneerbiedig om de couveuse te zien als afbak-oventje?

Baby's van voetballers dragen Libero.

Wetenschappelijke achterdocht: wie naar een roze wolk kijkt door een roze bril, ziet heel die wolk niet.

Voor de sportieve ouders, die zich met baby geremd voelen in hun outdoor-drang, is er nu eindelijk de all-terrain shock-proof babymover met 30 versnellingen, een titaanflexframe en soepelverend hangmatje ...

Kraambezoek

... moeder en kind rusten van 12:00 tot ongeveer 15:00. Hierna wordt Pim gevoed tot ongeveer 16:00, waarna hij lekker in bad mag, toch wel tot 17:30. Dan komt papa thuis. Die wil eerst even een half uurtje met zijn spruit spelen. Omdat wij graag in alle rust met het hele gezin eten, hebben we liever geen bezoek tot ongeveer 19:00 uur. Dan gaat Pim naar bed. Om 21.00 komt hij er even uit, maar dat is alleen om te voeden tot 22.00 en daarna gaan we allemaal slapen. 's Morgens slapen we graag uit tot 9.00 uur, waarna we eerst ons dagelijkse wandelingetje maken tot 10.30. Daarna is Pim hongerig en krijgt hij eerst voeding tot 11.30, waarna hij graag even een half uurtje alleen met mama in het grote sprookjesboek leest ...

Wetenschap

Dr. Vuyg van de Universiteit van Oostende schrijft in de laatste editie van Science: "Mannen komen gemiddeld 4,3 kilogram aan tijdens de zwangerschap van hun partner. We hebben ontdekt dat dit niet alleen komt door het meeprikken van een augurkje extra of grotere koekjes bij de koffie. We zagen dat mannetjesapen extra vet opslaan voor de geboorte van hun jongen. Zo kunnen ze beter overleven als na de geboorte het eten over het hele gezin verdeeld moet worden. Kwestie van het hormoon prenathomme."

Poëzie

wat trekt die baby
een tevreden smoel
da's wat ze noemen
het Zwitsal-leven gevoel

Trap, trapper, trapst

1. gebroken vliezen
2. gebroken nachten
3. gebroken gezin

Integratiecursus voor allochtonen

Les 5: Op kraamvisite

Kraamvisite in Nederland is een ritueel waar u uw vingers behoorlijk aan kunt branden. Een paar tips.

Zeg dat de zowel wat van vader als van moeder heeft om geen van beide teleur te stellen. Vergeet al het Nederlands dat u hebt geleerd en spreek de baby aan met willekeurige klanken die u vaak herhaalt ('woezewoezewoeze' of 'poeliepoeliepoelie' zijn door ons getest en goed bevonden). Vindt u de baby mooi, zeg dat dan. Vindt u de baby lelijk, noem hem dan 'lief' of 'guitig'. Volg ondertussen de instructies van de thuishulp op. Ze hebben Japanse vechtsporten gehad in hun opleiding, dus ... Luister aandachtig naar alle details over de bevalling. Als u wit wegtrekt, probeer dit te verbergen (enthousiast knikken met het hoofd brengt de kleur terug op uw wangen). Het cadeau moet geslachtloos zijn. Een stoere jongensbroek is niet alleen rolbevestigend, maar kan ook pijnlijk zijn als de ouders eigenlijk liever een meisje hadden gehad.

Poezie: een leven in negen letters

I V F
M L K
T B S

Productmanager van de week

Tony Schompes is product manager bij Endemol: "Tja, het is een wondertje en daar willen mensen graag meer van weten. Daarom is 'De bevalling' zo'n succes. Ik dacht meteen: daar zit meer in. Dus hebben we nu een film op stapel staan en een cd met de soundtrack. Dan komt de spectaculaire familieshow 'De bevalling on ice', gevolgd door 'De bevalling, de musical' met Danny de Munck in de rol van foetus. We denken ook aan een interculturele wajangpoppen-schaduwspelversie en vanuit Walt Disney is er belangstelling voor een tekenfilmscript. Tenslotte komt er nog een cd-rom met het Bevalling-adventure-game en een Ooievaar-pocket met alle dialogen uit de televisieserie."

Namen kiezen

Zo'n naam is lijkt leuk, ... Maar HeT hoedt u voor naderhandse spijt met de toekomst-proof-namen-checklist:

Check: Hoe klinkt de naam met de achternaam? Want: Knud Knudsen wil uw zoon zijn en niet die van Willy Vandersteen. Want: Rosa en Julio zijn leuk, maar niet met achternamen als Smulders en De Gruijter.

Check: Bevat de naam verkleinwoord-aanhangsel? Want: Toosje, Willy en Tommy zijn straks groot en willen ook nog directeur kunnen worden.

Check: Is het de naam van een populaire persoon? Want: U bent toch blij dat u niet Alexis of Fallon heet. Bespaar ze dus Ridge en Savannah. Want: Marco en Rene zullen ooit als gesjeesde artiesten voor bejaarden optreden.

Check: Kort de naam neutraal af? Want: Willem Anton Ferdinand de Bouvier zal zijn voornamen altijd voluit willen schrijven (zie ook de Katholieke Universiteit in Tilburg).

Dertig als wij zijn

Onze ouders denken dat Maxi Cosy een Italiaanse badplaats is.

Echo

Tijdens de echo is uw baby voor het eerst op televisie. Een goede voorbereiding, want kinderen die nu geboren worden zullen voor hun vijfde al in gemiddeld 12,8 televisieprogramma's opgetreden hebben, zoals:
* Rondom Tien Junior
* Spijkertjes met kopjes
* Zeeman met kinderboeken

Poëzie

nieuwbakken oma heeft kleinzoon op schoot
ze kwebbelen veel en ze lachen zich dood
maar dan komt aan alles een plotseling end
hij vult zijn Pamper, zij haar Depend