woensdag 5 mei 1999

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 39

Van de redactie

HeT: al jaren ondanks geen succes ongewoon gebleven!

Actueel

AMSTERDAM - De politie van Amsterdam gaat de komende maand experimenteren met een alternatief voor de wielklem: de gigaslijper. Delen van auto's die buiten de lijntjes staan geparkeerd worden hiermee eenvoudigweg afgeslepen met een haakse slijper met een doorsnee van 1,50 meter. Lokale neighbourhoodwatches in de VS hebben positieve ervaringen met het apparaat.

RUANDA - De Ruandese regering heeft een oplossing bedacht voor de grote achterstand in het berechten van alle verdachten van de moordpartijen in het land. Het probleem is dat velen mogelijk onterecht in voorarrest vastzitten. Deze mensen mogen na hun vrijspraak een misdaad naar keuze plegen, passend bij de duur van het voorarrest.

DEN HAAG - PABO-studente Bepje van der Kas heeft een prijs gewonnen met haar werkstuk waarin ze bepleit meer te doen met vingerverven op de kleuterschool. "Uit mijn onderzoek blijkt dat kinderen later minder de spuitbus ter hand nemen, maar zich beperken tot het onschuldige vingergrafitti, zoals het schrijven van 'Ik ben vies' op stoffige bedrijfswagens."

Gedachten bij het haardvuur

Dat is zo'n fijne gebeurtenis, dat ze er wel een postzegel voor mogen maken.

Asjemenou, mensen moeten me de clou van Loeki de Leeuw uitleggen.

Terugblik op de Bijlmerenquete: "Witte pakken? Wij zijn bang voor mannen in grijze pakken."

Een actuele grap: het is nu 13:25! (En dat is het nu dus niet, vandaar).

Wie niet slim is, moet wel dom zijn.

Melkert-baan: "Ja, hier de Vuilnisbeheerder. Die prei hoort echt in de biobak, hoor. Verder ziet uw afval er perfect uit, dus als u dat nog even voor ons in orde maakt?"

Aan halfzware shag hoef je niet zo zwaar tillen.

Zal je altijd zien: voor de cursus Timemanagement kwam de helft van de deelnemers te laat.

Wanneer raakt Texaco zijn ster kwijt?

Politiek correct als zij was, kon ze maar geen acceptabele manier vinden om zwarte koffie te bestellen.

Statistiek: als je 35 bent heb je in totaal 280 uur doorgebracht met je vinger in je oor en/of neus en heb je in totaal 88 dagen op een toilet gezeten.

Toch even schrikken als blijkt dat het ontroerende, door en door menselijke familiedrama waar je zo van genoten hebt, door de EO uitgezonden werd.

De Telegraaf gaat een gratis krant maken om uit te delen op het station: eindelijk waar voor je geld.

Nederland in de bocht: de belangenvereniging van reizigers in het openbaar vervoer is genoemd naar een automerk.

Nadat wij in onze BMW MPV werden aangereden door de TGV kwamen wij GVD in de WAO.

Onbevoegde handvaardigheidleraar laat havo-brugklassers betonvlechten.

Nederland fileland: veel telefoons zijn al mobieler dan auto's.

Paniek bij de VARA: op 28 september 2055 is het arsenaal aan vijfletterwoorden uitgeput en moet er een ander woordspelletje worden bedacht.

Het paard viel even uit zijn rol toen het bij de opnames van 'The Horse Whisperer' geirriteerd tegen Robert Redford mopperde: "Praat nou verdomme eens wat duidelijker, man!"

Hoofdconclusie van de enquete-commissie: hoofdschuldige is de planoloog die die flat in de baan van het vliegtuig bouwde.

Jaloerse Irakees: "Wij hadden mooiere beelden bij CNN".

Lijstje: 10 dipjes in je CV en hoe ze te verklaren tijdens een sollicitatiegesprek

1. "Ik was toen bezig met een onderzoek volgens de participatieve observatie-methode. Om het uitgaansleven echt te doorgronden moet je er wel eerst deel van gaan uitmaken."
2. "Ik heb door mijn godsdienst een andere definitie van bezit, maar daar moet je mentaal zeer rijp voor zijn. Justitie schoot hier duidelijk te kort."
3. "Ja, balen was wel dat die maanlanding uitliep door wat technische storingen. Met die jongens van de Mir kun je geen afspraken maken, die zijn nooit op tijd."
4. "Kijk, op die krokodillenfarm was ik de enige die die oude krokodillen aankon, dus daar kon ik niet zo maar weg."
5. "Ik was toen met mijn helicopter gecrasht en lag een jaar met geheugenverlies in een Vietnamese gevangenis."
6. "Ik deed dat jaar wat undercover-werk in het buitenland, maar als ik u daar meer over vertel moet ik u daarna direct executeren."
7. "Een echte vakantie was dat eigenlijk niet. Tijdens die periode heb ik survival-technieken geleerd, die ik nu in mijn dagelijkse werk nog kan toepassen."
8. "In dat jaar leidde ik een sekte op een eiland voor de kust van Borneo."
9. "Ik heb dat in deel 23 van mijn memoires wel treffend verwoord. Wacht, ik zal even hoofdstuk 18, getiteld 'Ik en de staatshoofden uit het Midden Oosten' even voorlezen.
10. "Kijk, die artsen zijn niet de enigen die daar nuttig werk doen. Ik heb als sales manager zonder grenzen toch een steentje mogen bijdragen aan de wederopbouw van Ruanda."

Hoe zou het afgelopen zijn als ...

... Alzheimer zelf Alzheimer had gehad?
... Paul de Leeuw nooit gepest was op school?
... Herman Brood geheelonthouder was gebleven?
... Charles de Gaulle keeper was geworden?
... Ford geen auto's maar staafmixers had gemaakt?
... Willem van Oranje ook een transfer had gemaakt naar Barcelona?
... Freddy Heineken graag melk had gedronken?

Poëzie

we never have a fight
we work together day and night
oh how I love to hold her
my model of the polder

Product manager van de week

Gerard van Vincken van De Bijenkorf toont ons de nieuwe Boss-Belt: "Het is al jaren een doorn in het oog van de stoere man met kantoorbaan: de timmerman met zijn gereedschapsriem waarin alle tools keurig bij de hand zijn. De Boss-Belt is de riem voor de manager van echt kalfsleder met vakjes voor een GSM, een organizer, drie pennen of potloden, twee diskettes en paperclips. De Boss-Belt X-tra bevat bovendien een plakbanddispenser en mapjes voor 20 credit- en betaalkaarten."

HeT’s grote geschiedenisboek

Deel 1: 'Het ei van Columbus'

Op 12 oktober 1492 ontdekte Christopher Columbus Amerika. Toen hij voet aan wal zette, kreeg hij van de inboorlingen een zacht gekookt eitje aangeboden als teken van goede wil en vredelievendheid. De inboorlingen vergaten in hun onschuld echter om er een eierdopje bij te geven. Om deze aardige medemensen niet te beschamen nam Columbus het eitje en zette het met een klein tikje op tafel, waarbij de schaal indeukte. Het eitje bleef staan en er volgde een daverend applaus gevolgd door een staande ovatie van Columbus' mannen, die hiervoor het afslachten van de oorspronkelijke bewoners tijdelijk staakten.

Poëzie

heb je last van infostress
grijp je hijgend naar de fles
info kan verslavend wezen
ga je etiketten lezen

Dertig als wij zijn ...

Na Pippi Langkous, Bo Derek en Agnetha Faltskog wilden wij eigenlijk nooit meer vriendinnetjes zonder staartjes.

De gevaren van ...

Aflevering 3: Een goed gesprek

Een goed gesprek lijkt een onschuldige bezigheid. Maar schijn bedriegt. U kent natuurlijk de speekseloversteek, waarmee tot afstanden van 1 meter 25 bacillen van eigenaar kunnen wisselen. Dan is er het gevaar van oorkruimel, dat ontstaat in een goed gesprek met een partner die spreekt met een gemiddeld volume van 89,4 dB. Onderhuidse irritaties kunnen tergende jeuk veroorzaken als de harde waarheid dreigt uitgesproken te worden. Zorg dat u daarom altijd een setje luchtige onderwerpen - zoals autoverzekeringen, koffie en dat dat toch echt ook een verslaving is en de overgang tussen mot- en echte regen - ter afleiding bij u draagt. Tenslotte kan een goed gesprek leiden tot een relatie, iets wat natuurlijk te allen tijde voorkomen moet worden. Denk dus altijd eerst na over mogelijke alternatieven, voordat u een goed gesprek aanknoopt.

Lente-trap

1. de eerste krokussen
2. de eerste lammetjes
3. de eerste sandalen zonder sokken

Sport

Op de indoorsportbeurs in de RAI sprak HeT met Deo Schmallenbroek van de Nederlandse Bond voor Kantoorwandelaars (NBK): "Tja, de mensen denken dat je in kantooruren dus gewoon een beetje gaat rondlopen, maar die amateurtijd hebben we bij de NBK al ver achter ons, hoor."

"En er gebeurt veel in het kantoorwandelen. Op het gebied van kleding bijvoorbeeld. De Oostenrijkse fabrikant Wander-Herr heeft een stropdas die je met klitteband aan je goretex Le Dub-hemd bevestigt tegen hinderlijk gewapper. Ook in het routegebeuren zien we een professionalisering. Zo kan de kantoorwandelaar zich op verschillende disciplines specialiseren: de printer-sprint, de magazijn-marathon, de WC-wisselloop en de koffie-cross (met heet kopje koffie terug vergt erg veel techniek!)."

Of de voorzitter nog een tip heeft voor de beginnende wandelaar? "Wis en drie: zorg ervoor dat het wandelen niet teveel opvalt, want daar houden bazen niet van. Loop dus altijd met een blik van ik ga ergens het verschil maken en loop altijd op hoge poten ergens naar toe. Ook een dossier onder de arm maakt het wandelen ter zake doende".

Poëzie

Hugo en Prins Claus
achtereenvolgens het verdriet van Belgie en Nederland
of was het nu andersom

Strips

De Vlaamse Vandersteen-studio's gaan een Bijbelversie voor de moderne jeugd samenstellen. Boudewijn de Bonthe, tekenaar bij de firma: "Als pilot zijn we bezig met 'Adam de Appeleter en de Eetgrage Eva'. Daarna zijn nog 99 albums gepland, waaronder 'Kittige Kain', 'Jolige Johannes de Drieste Doper', 'Het balende boek van jeremierende Job', 'De en(i)ge Exodus,' 'De gekribde gekruisigde' en 'De Lommerrijke Lusthof'. We verwachten dat het een sensationeel succes wordt."

Eerste zinnen van boeken die het nooit echt gemaakt hebben

"Kom naar beneden en sla je slag!", hoorde Argo de speaker roepen, terwijl hij net met verzilte blik naar de foto van zijn te jong gestorven stiefzusje keek en heimwee naar de harde lucht van de fjorden kreeg, terwijl de rookmachine het kille licht filterde als de Noorse ochtendzon.

Een goed gesprek?

- oorlam: na vermoeiend gesprek
- ademtest: herhaald naar lucht happen in de poging tussen een ratelend spreker te komen
- luistertoets: tussenwerpsel om te toetsen of je gesprekspartner wel echt naar je luistert
- wederhoor: uit beleefdheid luisteren naar een verhaal dat je al honderd keer gehoord hebt
- uitspraak: slappe teksten in het cafe
- leenwoorden: goede sier maken met andermans teksten
- wegcontact: het moment waarop je beseft dat je je gesprekspartner niet meer boeit
- proteststem: verandering van de stemklank naar licht geirriteerd
- slagzin: het zinnetje waarmee je je discussiepartner definitief verslaat
- oorbel: telefoon rinkelt
- oordeel: verbale gedeelte van communicatie
- oorlog: zware mededeling
- oorsprong: ineens begint iemand aan de andere kant van de kamer zich ermee te bemoeien
- hoorzitting: het gesprek wordt interessant, we gaan er even bij zitten
- luistercijfer: "Goed gesprek?" "Mwah, luistercijfer 5."
- slibtong: verspreking (zie ook: tongval)
- tongriem: erotisch gesprek over SM
- stemmig: babbelgraag