maandag 20 maart 2000

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 47

Van de redactie

HeT moest er maar weer eens van komen.

Lijstje: 10 tekens dat je niet ontspannen bent

1. Als iemand je naam roept, duik je op de grond ineen in de foetushouding en roept: "Ik zal het nooit meer doen!"
2. Als de bel gaat, loop je gelaten naar de deur en zegt ernstig: "Nu is het zover."
3. Als je ergens binnenkomt doe je eerst de gordijnen dicht en schroeft de telefoon open, want 'ze zitten overal'.
4. Bij McDonald's vraag je of je toe mag zien hoe jouw hamburger klaargemaakt wordt.
5. De eerste tien geheugenplaatsen van je telefoon zijn allemaal voor 112.
6. Je laat je hond eerst aan de post ruiken voor je hem openmaakt.
7. Je bidt niet alleen voor het eten, maar tussen elke hap.
8. Je ontsmet de dop van de fles ontsmettingsmiddel voordat je die open durft te draaien.
9. Je hebt altijd een teentje knoflook en een crucifix bij je.
10. Het kost je een halve dag om de deur van het slot te doen.

Poezie

een blinde techneut uit Versailles
ontwierp een beeldscherm in braille
hij voelde aandachtig,
het Engels niet machtig:
'alors, je t'adore, je t'e-maille'

Gedachten bij het haardvuur

Toen wij mensen nog gewoon apen waren, was een kop-staart-botsing nog een onschuldig incident tijdens het vlooien.

Handig en hygienisch: de wc-bril op sterkte.

Wat vliegt de tijd: de yuppen van het eerste uur zijn al met de VUT.

Nieuw voor aanstaande moeders: zwangerschaps tae boo.

Als extreem vegetarier weigert u natuurlijk ook een vleestomaat of kidneyboontje.

Op de aantijgingen van de niet-rokers-belangenvereniging schoot de sigarettenfabrikant uit zijn slof.

Als gevolg van de nietsontziende gemeentelijke herindeling wordt bij strenge vorst in 2010 de driestedentocht gereden.

Schrale troost voor eenzame alleenstaanden: jullie zijn wel altijd de leukste thuis.

Relatieproblematiek anno 2047: je vrouw verlaat jou voor jouw kloon.

Euro 2000: we zijn helemaal op de hoogte van de tactische plannen van burgemeesters, ME, Openbaar Ministerie, rampenbestrijding, sportmarketing-organisaties en sponsors. Nou het elftal zelf nog.

Hoe denken transseksuelen eigenlijk over xenotransplantatie?

Irritant: je geeft iemand je winkelwagentje en wordt betaald met tien stuivers en vijf dubbeltjes.

Verwarrend: neemt u tijdens de spits de metro of leest u tijdens de spits de Metro of leest u in de metro de Spits?

Een auto is een onmisbaar hulpmiddel bij het vinden van een parkeerplaats.*

Het gevoel van …

Het was reuze gezellig en het aanbod ('Zal ik je even naar de trein brengen?') kwam er zo uitgerold. Even later sta jij op het perron; die ander heeft net een plekje aan het raam gevonden in de trein. Meteen naar je auto lopen doe je niet, daarvoor was het te leuk. Dus je zwaait en lacht breeduit. Dat houd je een minuutje vol. Dan nog wat gebarentaal: duim omhoog, de denkbeeldige telefoon aan je oor ("We bellen!") en ... zul je het doen of niet ... de handkus? Je kijkt van je horloge naar het bord met de vertrektijden en dan naar die ander met een veelzeggende frons ("Dat is de NS weer!"). Je lacht weer, maar nu schaapachtig. De grijns begint pijn te doen aan je kaken. Je kijkt om, maar weglopen is nu wel heel onbeschoft. Verdomme, wanneer vertrekt ie nou?

Consument

Willen de heren marketeers van de grote concerns eens bij elkaar gaan zitten om de verpakkingsvolumes eens kritisch met elkaar te bespreken? Wie zakdoeken koopt, moet tenminste tien pakken kopen. Dat is goed voor omgerekend 25 liter snot! Waar zien ze ons voor aan?

HeT’s grote geschiedenisboek

Deel 6: De wonderbaarlijke vermenigvuldiging

Het is een prachtig bijbelverhaal: Jezus weet met een paar broden en een flesje wijn een hele schare toeschouwers te voeden.

Een sceptische onderzoeker van de faculteit Theologische Economie van de Universiteit van Middelbeers vertelt: "Je moet het zo zien. Elk bijbelverhaal heeft een historische aanleiding. Maar voor het effect kregen die gebeurtenissen in de Bijbel een stukje symboliek mee. Kijk, in die jaren leden velen honger en dorst. Wat zag je? Op de beurs van Betlehem verdubbelde de waarden van aandelen brood en wijn zowat elke week. Kwestie van vraag en aanbod. Jezus had dat gewoon op tijd gezien."

Wetenschap

Van onze wetenschappelijk correspondenten Frank Brugman en Jan Kamphuis.

Na jarenlang onderzoek weerlegt Heinz Gluck in zijn onlangs verschenen proefschrift 'Antecedents of and biases in self-signalled occurrences of semi humid pore evaporations' zeer overtuigend de tot op heden als algemene waarheid aangenomen stelling dat lengte van het interval tussen het moment dat anderen jouw lichaamsgeur als onaangenaam gaan beschouwen en het moment dat je dat zelf gaat doen, niet afhankelijk zou zijn van groepsstatus en politieke voorkeur van ouders.

Medewerkers van de Kyoto Universiteit in Japan zijn er in geslaagd de chimpansee Nobuyuki Kawai Tetsuro Matsuzawa tot negen te laten tellen. De aap heeft inmiddels een baan bij Microsoft geaccepteerd.

De NASA kan niet anders dan concluderen dat de Marslander, die onlangs op mysterieuze verdween, in een zwart gat terecht is gekomen. NASA betreurt het verlies van de Marslander, maar vindt het directe bewijs van het bestaan van zwarte gaten een troostende gedachte.

New Orleans is bezig te verdwijnen onder zeeniveau. Onderzoekers hebben accurate metingen verricht en bepaald dat de de stad het afgelopen jaar 21,74 meter is gedaald. Medici ontdekten dat veel kinderen van de huidige babyboom kieuwen hebben ontwikkeld, geheel in de traditie van Darwin. Men verwacht dat de stad midden juni in de zee zal verdwijnen. Een en ander zal rechtstreeks worden uitgezonden op SBS 6 die daartoe alle rechten heeft opgekocht.

Trap, trapper, trapst

communisme
kapitalisme
dotcom-munisme

Nieuwe beroepen

Deel 2: Coaches

De mental coach was de eerste die een graantje meepikte van de buiten alle proporties verdienende sportheld. Het product 'zelfvertrouwen' verkocht zichzelf aan menige vertwijfelde topscorer. Mike Tyson schijnt nu een dental coach in dienst te hebben en voor het huren van een helicopter heeft Rintje Ritsma sinds kort een rental coach.

Schooltijd

Het schoolhoofd verzuchtte: 'Eerst heetten we Generaal Heutzschool. Toen dat niet meer kon veranderden we de naam in Prins Bernhardschool, toen dat niet meer kon in John F. Kennedyschool, toen dat niet meer kon in Winnie Mandelaschool en toen dat niet meer kon in Bram Peperschool. Vorige week zijn we met het hele team maar weer aan de slag gegaan. Ghandi en Moeder Teresa lijken ons safe, maar die laten we nu door de BVD screenen."

Poezie

die celstraf was een zware boete
maar de meesterzwendelaar stond al snel
(na nog geen jaar) op belastingvrije voeten

Straatnamen

Wethouder Sneuren van Bargdammerswaan heeft een storm van kritiek over zich gekregen op zijn straatnamenvoorstel voor de Vinexlocaties rond het dorp. Zijn voorstel voor een Leugenaarswijk (Jules Croisetplein, Bram Peperlaan, Bill Clintondreef, Rene Diekstrasteeg, Pinokkiostraat) ontmoette hevige reacties van zowel oppositie als coalitie. De wethouder heeft in een communiqué laten weten dat hij de oppositie best tegemoet wil komen. "We kunnen er ook de Jokkebrokkenwijk van maken," aldus Sneuren.

Tijden veranderen

Vroeger: de vondst van het eerste kievitsei is een voorbode van nakende lente. Nu: de eerste betoging tegen zoeken van kievitseieren is een voorbode van nakende lente.

Dertig als wij zijn ...

... krijgt de geschiedenis in ons foto album pas kleur rond ons vierde jaar.
... tekenden wij nog paddestoelen met een tv-antenne op het dak.

Product manager van de week

Bert van der Blister van Leaf Holland B.V.: "Toen wij als eerste met gebitsverzorgende kauwgom op de markt kwamen, konden we niet vermoeden dat het zo'n geweldig succes zou worden. Nu is het tijd voor een stapje verder. Volgende maand ligt onze nieuwe Xylifloss in de winkel, een frisse chewing gum met draadjes voor een nog betere verzorging van uw tanden en kiezen."

Met bijdragen van

Arjan Broere, Frank Brugman en Heino Peters*.