vrijdag 25 december 1998

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 36

Van de redactie

Op uw paasbest voor de kerst? Dan wensen wij u een aangename kerst en een mooie jaarwisseling. Tot volgend jaar!

Actueel

DEN HAAG - Directe medewerkers van de premier ontkennen dat Kok, in een poging de aantijgingen van zwak leiderschap het hoofd te bieden, een baseballcap gekocht zou hebben met als opschrift 'Chef Kok'.

UTRECHT - Het in opspraak geraakte IOC-lid Anton Geesink verklaarde gisteren tegenover de pers niks van steekpeningen te weten. "Ik heb geen vuile handen, dankzij mijn Ph-neutrale huidreinigende zeep. Ik ben, net als mijn bank, gewoon groot geworden door klein te blijven. En als die hele toestand voorbij is neem ik lekker eerst een Bavaria."

WASHINGTON - Het Pentagon noemt de kijkdichtheid tijdens operatie Desert Fox van de eerste dag positief, maar is teleurgesteld over de vervolgdagen. Een woordvoerder verklaart: "Met alleen bommen gooien, trek je gewoon geen publiek meer. Bovendien missen we Peter Arnett. Zelfs van Sadam krijgen de meeste mensen geen jeuk meer."

DALLAS - Het Amerikaanse bedrijf 'Flags Unlimited', dat onder andere veel Palestijnen als klant heeft, heeft op verzoek van CNN haar 'stars & stripes' minder brandbaar gemaakt. "Een shot van een brandende vlag mag best wat langer duren. Onze reportages krijgen daarmee meer impact," aldus een CNN-medewerker.

Lijstje: 10 decadent-trends

1. Uw enveloppen hebben een gomstrook met guacamole-taco aroma.
2. Uw elektrisch verwarmde tandenstokers zijn gemaakt van titaniumflex en hebben actief werkende fibers.
3. U laat het Brabants philharmonisch orkest elke ochtend in de hoek van uw slaapkamer een streepje Bach spelen bij wijze van wekkerradio.
4. Uw theelepeltje is voorzien van een sensor die de ideale drinktemperatuur aangeeft met de klanken van de Nescafe-reclametune.
5. Uw kam is programmeerbaar voor drie verschillende kapsels en heeft daarnaast een geheugen voor uw favoriete coupe.
6. U draagt een zelfstrikkende stropdas met twee standen: 'Double Windsor' en 'net-uit-een-belangrijke-bijeenkomst'.
7. U belt die relatie op om te vragen naar de ideale route naar zijn kantoor met de helicopter of waar u in de buurt kunt landen.
8. U klaagt erover dat het tegenwoordig zo moeilijk is goed personeel te krijgen om uw gebit te flossen.
9. Uw keukenrol bevat citaten van Shakespeare, Stephen Hawking en Wittgenstein.
10. Uw chauffeur wordt naar zijn werk gebracht door een chauffeur.

Gedachten bij het haardvuur

Ik lees in de krant wel van alles over de afzettingsprocedure tegen Bill Clinton. Maar kan iemand me misschien ook eens vertellen wat ze precies bij hem af willen zetten?

In watermanagement heet leiderschapsstijl leidingschapstijl.

Dat 'als beste getest' zegt toch meer over TNO dan over het product in kwestie?

Nadeel van een high tech kantoor is dat als het toiletpapier op is je al snel uitkomt bij het thermisch papier van je fax of bij oude floppydisks.

Goed tegen gladheid, maar de pest voor je schokbrekers is EOAB: Extreem Open Asfalt Beton.

Willem-Alexander gaat in het watermanagement: na drie Prinsen-gemaal nu een gemaal-Prins.

Aan de poort van de naturistencamping hing een bordje 'in- en uitrit vrijlaten'.

Informeel is eigenlijk een heel formeel woord.

Toch sneu voor die meneer Ad Hoc dat ze alle onberedeneerde acties naar hem genoemd hebben.

Sinds de komst van BNN hebben wij onze nieren uit ons donor codicil geschrapt. *

Seks: heeft u het ook liever achter de rug dan voor de buch?

De gevaren van ...

Aflevering 2: Vissen

Vissen lijkt een onschuldige bezigheid. Maar schijn bedriegt. U kent natuurlijk het veel voorkomende werpkramp, een aan RSI verwante spieraandoening. Dan is er het gevaar van wormvergiftiging, dat vreemd genoeg vooral bij rechtshandige vissers voorkomt. Net als bij het navelstaren, kan door het te lang stilzitten slaapvlees ontstaan, dat in ernstige gevallen alleen met een braadrasp kan worden genezen: een pijnlijke behandeling! Ten slotte willen wij er u op wijzen dat de veinslarf, een veel gebruikt lokaas, bij onvoldoende ventilatie hersenvloei kan veroorzaken. Denk dus altijd eerst na over mogelijke alternatieven, voordat u op de hengel ter hand neemt.

Groot denken

"Kijk, als inbreker moet je groot denken. Dat kruimelwerk hebben we nou wel gehad. Mijn business-plan beschrijft een uitgedokterd traject, dat erin voorziet dat, mocht ik ooit opgepakt worden, het voorlezen van het vonnis zo lang zal duren dat, als de rechter ermee klaar is, mijn misdrijven verjaard zijn."

Poëzie

een middelbare man in de videotheek
slentert nonchalant rond aan het eind van de week
op zoek naar actie gaat zijn oog langs de dozen
hij schrikt ziet opeens twee heren vozen
dit rek is voor mensen die porno willen kijken
misschien is het maar beter niks te laten blijken
en 'zo zo'-zeggend maar eens verderop te kijken

(Uit: 'Fragmenten uit een rap bestaan')

Tip voor de kerstvakantie

U hebt een weekje vrij. Misschien kunt u met behulp van de kunst uw eigen ik net snel genoeg terugvinden om op 1. januari een herboren start te maken. Dat is eenvoudiger dan u denkt.

Pak een doek en enkele kleuren verf en stal deze op de grond uit. Ervaar uzelf nu als deel van de kosmos en tegelijkertijd als allesbepalend wezen drinkend uit pre-holistische fosforbronnen. Zet met dit laatste gevoel in gedachten een aantal strepen. Nu ruikt u essentiele fasen uit de wereldgeschiedenis, u spreekt met wereldleiders en ervaart in het meest elementaire vezeltje van uw centrale zenuwstelsel een oerreflex. U verwordt tot een kanovarende indiaan. Tibetaanse belletjes rinkelen zacht bij maanlicht. Teken nu een cirkel. Verder inproviseert u maar tot er een kwartier gepasseerd is of het doek vol is.

Dertig als wij zijn

Ze vragen ons niet meer of we wel oud genoeg zijn om vuurwerk te kopen en dan is er eigenlijk al niks meer aan.

Poëzie

die hoekman moet je mijden
spreek die man niet aan
als hij zijn stockpaard gaat berijden
is heel je avond naar de maan

Millenniumprobleem

We hebben vijftigers en tachtigers, maar hoe heet de generatie kunstenaars die van 2000 tot en met 2009 furore zal maken?

Wetenschap
De Oostenrijkse onderzoeker Oswald Grunenstein heeft ontdekt dat het geheimzinnige amulet dat onder de kledij van gletsjerlijk Otzi is aangetroffen een prehistorisch ski-pasje betreft.

Pas op met vuurwerk

Dit gedichtje kregen we van Gerard, die vorig jaar zijn rechterarm verloor bij het afsteken van een levensgevaarlijk zelfgemaakt stuk vuurwerk. Gerard heeft een QWERTY-toetsenbord.

gevaar gevaar
de dag was daar
eraf eraf
was dat de straf
water was
as was as

Het komt allemaal door die geweldsspelletjes: vroeger gingen wij op 1 januari nog bruikbaar vuurwerk zoeken, nu zoeken ze liever naar kootjes en ogen.

Product manager van de week

Gert Graselli van Gamma werd gek van de Jehova Getuigen aan zijn deur. "We kennen allemaal die voet tussen de deur. Die maakt het onmogelijk om boos je deur dicht te smijten. Ik heb dat eens voorgelegd aan onze ontwerpafdeling. We hebben de oplossing gevonden: een deur met een scharnierende onderzijde."

Integratiecursus voor allochtonen

Les 4: In de supermarkt

De Nederlandse supermarkt is gezelliger dan u denkt. Met een beetje geluk treft u de EDAH-hostess, die u gratis laat proeven van een hartige haringsnack of een knapperig verras-zoutje. En als u een paar regels onthoudt, komt u er echt wel door.

Neem om te beginnen niet uw eigen tas mee. U huurt een handig wagentje voordat u naar binnen gaat. Geen paniek, het huurbedrag krijgt u terug. Ja, u mag zelf uw groenten pakken en wegen. Wacht niet op de groentenman en vergeet niet het prijsstickertje te plakken. Het brood is alvast gesneden, want we willen niet dat u een ongelukje krijgt met uw mes. Alles is hier vers, de datum op de verpakking is het bewijs.

Leg uw boodschappen maar op de lopende band. Nee, we zijn niet tegen telbatterijen. Onze kassadiertjes weten niet beter, dus wat zouden we ze laten scharrelen. Niet afdingen hoor, we willen tenslotte niet dat u gestresst naar huis gaat. Niet vergeten: bonnetje van het leeggoed, kassabon controleren en ... prettige dag verder, mevrouw.

Trap, trapper, trapst

bezoeker bezoekers bezoeking

Geloof ze niet
Die deskundigen die in die Journaal-reportages tijdens de voice-over even iets uit hun boekenkast pakken of wat aantekeningen maken achter hun bureau.

In werkelijkheid kopen ze alleen de verplichte bestelling van de boekenclub en als ze al wat schrijven is het een boodschappenlijstje voor moeder de vrouw.

Na de Kerst ...

Om op mijn ideale gewicht te komen moet ik 10 kilo afvallen of 1,20 meter groeien.

Bijdragen van Wim Lammers (*).