dinsdag 5 mei 1998

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 27

Van de redactie

Het heerlijk avondje is bijna gekomen. Het is eigenlijk een beetje het songfestival met al die uitslagen en gastpresentatoren. HeT zorgt voor uw warming up. Veel stemplezier! Doe op onze site de test: ben ik geschikt voor de politiek?

Actueel

DEN HAAG - Hans Janmaat heeft een klacht ingediend bij de Raad van State. Door de verkiezingen direct na de dodenherdenking en bevrijdingsdag te plannen, zouden Nederlanders te politiek correct stemmen, wat een vertekend beeld geeft, aldus de lijsttrekker van Centrumdemocraten.

DEN HAAG - In de Natuurwetpartij dreigt zo vlak voor de verkiezingen nog een splitsing te komen. Onder aanvoering van Henk Vormpjens zet een groep partijleden zich af tegen de zwaartekracht. De groep onderschrijft wel alle andere natuurwetten, maar heeft zeer veel moeite de rigide uitgangspunten van de zwaartekracht. Vanavond vergadert de partij en zal zij een uitspraak doen.

ETTEN LEUR - Etten Leur heeft dit jaar een primeur door aan stemkaarten kortingscouponnen toe te voegen van plaatstelijke middenstanders ('Hokje rood? Koop ons brood!'). Burgemeester Huilendvlas wil met de mailing de verzendkosten van de kaarten dekken. Ondanks protesten van ethici wil Huilendvlas ook paspoorten, rijbewijzen en aangiftes van geboorte en overlijden laten sponsoren.

HILVERSUM - NOVA wil ook de soap-liefhebbers tegemoetkomen tijdens de verkiezingsavond. Er zullen een aantal zogenaamde cliffhangers in het programma worden opgenomen. Zo zal per gemeente de winnende partij niet direct, maar steeds pas na de reclame worden vermeld.

Gedachten bij het haardvuur

Groen Links hoopt met een tolerant beleid ten aanzien van drugs vooral de zwevende kiezers te trekken.

Heeft u uw logopedist een kundig stemadvies gevraagd.

Het liefst een contradictio in terminis: fractie.

Een regeerakkoord klinkt toch altijd een beetje vals.

De leraar had toch de neiging met het rode potlood de meest foute partij aan te kruisen.

Communisten herkent u aan het feit dat ze zelf altijd 'kommenistu' zeggen.

Misschien een rare vraag, maar zijn die kruisraketten er nu uiteindelijk wel of niet gekomen?

Fotografen missen met het electronisch stemmen de glimlachende politicus die zijn stembiljet enkele seconden halverwege de gleuf in de stembus houdt.

De Verjaardagspartij trekt ook dit jaar veel stemmen.

In de zendtijd voor politieke partijen waarschuwde Hans Janmaat uitzinnig van woede voor 'marcherende sandalen door de Nederlandse straten' als Groen Links en de SP inderdaad de verwachte winst zouden boeken.

Komende uit het stemhokje voelen wij ons af en toe net zo houterig als komende uit het pashokje.

De stemkeuze van de senior voor ons was nog te zien door de rode potloodveeg op het computerbeeldscherm.

Ook de meubelgiganten pikken een graantje mee van de verkiezingskoorts. De Stoelenkoning heeft dit jaar zijn zetelwinst-actie en de Salongigant adverteert al enkele dagen met de knotsgekke restzetel-week.

Poëzie

kijk de tranen in haar ogen
ze voelt zich eenzaam en bedrogen
heb medelij met bruidsmeisje Borst
als Frits Wim over de kiesdrempel torst

De slogans verklaard

PvdA: sterk en sociaal
Slaat op de sterke verhalen tijdens het sociaal bijeenzijn van de fractie in een lokale kroeg in Den Haag

CDA: samenleven doe je niet alleen
Het werd deze slogan nadat 'Vallen doe je naar beneden', 'Denken doe je met je hoofd' en 'Praten doe je met je stem' waren afgevallen.

Groen Links: voor de verandering
Met deze slogan hoopt de partij vooral die kiezers te trekken die er prat op gaan elke keer op een andere partij te stemmen. "Ach, laat ik voor de verandering eens op Groen Links stemmen."

Hoe herken ik ...Aflevering 10: De verkiezingsuitslagen

Journalisten en omroepen die elkaar gewoonlijk naar het leven staan werken gezellig samen. Er zijn veel statistieken met non-informatie die bewegend en kleurrijk in beeld gebracht worden ('In de bloemenwijk in Meppel heeft 21,3% van de Opelrijders een stem uitgebracht op het CDA'). De winnende politicus moet zich verbijten het niet uit te gillen van vreugde. De verliezende politicus vindt zich geen verliezer en grijpt daartoe terug naar een uitslag van 1972 of naar een cliche als dat het de wil van de kiezer is. Op basis van de uitslag van het eerste kleine dorpje, worden al veel te zware conclusies getrokken. Overigens: wel toevallig dat met alle moderne machines het tellen en presenteren van stemmen toch nog avondvullend is.

Nieuws uit de maatschappij

De Commissie Stemhervorming heeft gestudeerd op het verzoek van de zogenaamde 'nee-stemmers' om een negatieve stem uit te mogen brengen. Zo'n afkeursstem wordt in mindering gebracht op het totaal van de partij en de kandidaat waarop gestemd wordt. Al tijdens deze verkiezingen wordt met het nee-stemmen geexperimenteerd. Kiezers kunnen een afkeursstem uitbrengen op de heer Van Balen (VVD). Medio januari 1999 wordt het resultaat geevalueerd. De roep om halve stemmen heeft de Commissie vooralsnog niet willen honoreren.

Zo oud als wij zijn

A: Zeg nou zelf, zo'n Den Uyl, die had tenminste wat. En VVD-ers waren nog echt VVD-ers, neem nou Wiegel, met die gladgeschoren kaken en het liberale brilletje.
E: Of Van Agt, met die hilarische scheiding.
A: De ene kant van zijn haar representeerde de KVP, de andere kant de CHU.
E: Toen kon je nog lachen: ken je Boer Koekoek nog?
A: Zeker. Wat was politiek toen leuk, in je pyama voor de televisie, meeschrijven met de uitslagen.
E: En we mochten opblijven tot de laatste uitslag.

Interview

Interviewer: "Vertel eens, meneer Braakhekke, uw partij staat niet op de lijst, maar u doet wel mee aan de verkiezingen?"
Joop Braakhekke: "Dat is juist. Mijn partij adviseert de kiezer door middel van voorkeursstemmen te komen tot een smaakvol kabinet onder leiding van Wim Kok met Jack van Ham (PvdA), Joop Wijn en Aart Mosterd (CDA), Gerrit Zalm en Philippe Brood (VVD), Jacques Uijen (NWP) en Stefan Papp (IdeALISTEN/JIJ)."

Programma’s in 2005

We kunnen natuurlijk stemmen op basis van de verkiezingsprogramma's van nu. Maar wie verstandig is, kijkt naar de toekomst. Met scenariodeskundige en futuroloog M. Mijlenver lopen we de programma's door, zoals we die voor 2005 kunnen verwachten.

VVD anno 2005
De afsluitdijk wordt opgeblazen en de Zuiderzee wordt in ere hersteld. We betalen geen belasting meer, maar krijgen een rekening van elke dienst van politie, brandweer en gemeentehuis. Schiphol krijgt zijn zesde baan.

Groen Links anno 2005
De kolchoze is de meest florerende ondernemingsvorm. Het belastingpeil voor alle groepen is 95% maar musea zijn gratis. De electrische trabant is de meest verkochte auto.

CDA anno 2005
De partij doet een laatste wanhopige poging om oude normen en waarden in de maatschappij te redden. Vrouwen die hun kind gewoon geboren laten worden krijgen een premie van duizend euro. Kinderen die hun ouders een natuurlijke dood laten sterven hoeven geen successierechten te betalen.

Kleine religieuse partijen anno 2005
Bestaan niet meer, nadat de volledige aanhang tijdens een agressieve griepepidemie is uitgestorven, omdat men het vaccin weigerde.

De natuurwetpartij anno 2005
McDonald's serveert verplicht macro-biotische tofu burgers en soja-nuggets. D66 anno 2005 De partij is nog steeds aan het worstelen met het programma van 1998.

Het loket: Supplement 32 bis

Loket: (kriebelt wat op kaartje)
Janssen: Goedemorgen.
Loket: (zonder opkijken) Stemkaart.
Janssen: Alstublieft. Weertje he, ik zei nog te...
Loket: Ho, ho, meneertje. Dit is de basisstemkaart. Waar is uw supplement 32 bis?
Janssen: Sup... 32 ...? Loket (zucht) Deze verkiezing mag uiteraard iedereen stemmen, daar kunnen we niks meer aan terugdraaien. Maar u wilt toch ook dat er straks verstandige mensen in de kamer komen?
Janssen: Tuurlijk, maar wat ...
Loket: Dus is vorige maand de wet 'Verstandskiezen' aangenomen. U kijkt zeker liever RTL dan Nova, dat u dat niet weet.
Janssen: (licht verontwaardigd) RTL heeft een heel goed journaal hoor.
Loket: Dan weet u vast of u een A- of een B-stemmer bent ... dat staat namelijk in uw persoonlijk supplement. Bent u pijproker? Zit u op schaken? Bent u ambtenaar? Draagt u spencers? Kent u meer dan twee coupletten van het Wilhelmus?
Janssen: Uh ... ik geloof van niet ...
Loket: Dan bent u waarschijnlijk B-stemmer en mag u alleen iets uit de basiskieslijst uitzoeken. Maar dat kan pas morgen. En dan wil ik toch ook even uw supplement zien, dus niet vergeten meneer .. eh .. Janssen.
Janssen: Ja, maar ...
Loket: Geeft niks, hoor meneer Janssen. Graag gedaan. We zijn er tenslotte voor u. Volgende!

Wetenschap

77,2% van alle stemgerechtigden leest de hele verkiezingslijst door op zoek naar iemand met dezelfde achternaam als die zij hebben of om na te gaan of hun woon- of verblijfplaats ook voorkomt.

Dwangneurosen voor beginners

Na uw keuze op alle andere knopjes drukken, zodat men niet aan de hand van vingerafdrukken kan aflezen, waarop u gestemd hebt. U leest de hele lijst drie keer door want u wilt niet stemmen op iemand met een e in de naam, op mannen die Jan heten en op namen die achterstevoren gelezen duivelse boodschappen bevatten.

Televisie vanavond

RTL5, 20.05 uur: De rode potlood-show met presentator Barry Hughes. Aan de vooravond van de verkiezingen komen de lijsttrekkers nog een keer aan het woord. De show sluit af met een modderworstelpartij tussen Els Borst en Jaap de Hoop Scheffer.

Geloof ze niet

De stembureaumedewerker die extra lang bladert in de lijsten om op te zoeken of u hier wel mag stemmen. Ze willen u gewoon nog even aan het twijfelen brengen. Die neutrale medewerkers van een stembureau die heel nuchter en zakelijk kijken als u uit het hokje komt. Ze hebben heus wel mee zitten kijken naar wat u gestemd heeft, hoor.

Het jaar 2000

Het westen van Nederland krijgt een groene-hartaanval.