dinsdag 15 juni 1999

Humoristisch elektronisch Tijdschrift 40

Van de redactie
Deze HeT is voor een groot deel gemaakt tussen poepluiers, vochtige doekjes en baby-olie, want op de redactie zijn twee kinderen geboren! Jan kan inmiddels als met rechts een nieuwe luier aanleggen en met links een sjekkie draaien. En Erno is momenteel in een rechtszaak verwikkeld met Pampers: op het pak stond namelijk 'voor baby's van 2 tot 4 kilo'. Zijn dochtertje weegt pas 3500 gram en toch is het pak al op!

Let op: deze HeT bevat tip om fors te besparen op uw GSM-telefoonkosten.

Actueel
HILVERSUM - De AVRO gaat een tv-serie voor hoogbegaafde kinderen op het scherm brengen onder de titel IQ en IQ, waarin twee jongetjes van vier jaar een Haags complot ontmaskeren.

DEN HAAG - Het WWF heeft een bezwaar ingediend bij de Taalunie tegen het toenemend negatief geladen gebruik van dierennamen. Begrippen als onthaasten, ontberen en ontspinnen zouden de betreffende diersoorten ten onrechte in een kwaad daglicht zetten.

Gedachten bij het haardvuur

De vraag is veel interessanter of bepaalde producten wel millenniumworth zijn.

Mijn hond hoort steeds slechter: gisteren aborteerde hij de stok die ik gooide.

Met al die prefab maaltijden verwordt de keuken steeds meer tot een soort afwerkplek.

Grondtroepen naar Kosovo: is er al niet genoeg troep op de grond daar?

Sportpsycholoog Hans Vaantjes is gespecialiseerd in eerstelijnshulp voor voetballers met een mid-veld-crisis.

De Javaanse jongen had er tabak van om telkens de sigaar te zijn.

Ik heb gisteren even zitten vogelspotten: eerst een paar merels af zitten zeiken en daarna een mus enorm voor de gek gehouden.

Who's afraid of museumvisitors with knives?

De eerste pornosites voor computers met touch screens zijn een groot succes.

Het eerste proefschrift aan de Rock Academie: "Zijn er meer wereldhits geschreven op heroine dan op cocaine?"

Montignac's eerste roman heeft een interessant lightmotiv. De verkoop van zijn kookboeken leverde hem overigens een gastronomisch bedrag op.

Gisteren bij de makelaar geweest en gevraagd of hij nog een ivoren toren te koop had staan.

Is het nu overigens bio-industrie of dio-industrie?

Lijstje: Irritante mensen ...

1. ... noemen snelwegen altijd bij hun nummer ("Ja, op de A13 altijd file, dat weet een kind").
2. ... dwingen je te vragen naar hun saaie langdradige verhalen ("Zo, dat was laat gisteren" of "Nou dat was me het weekje wel").
3. ... raden je de grootste bagger-muziek, -film of -restaurants aan door te zeggen dat dat echt iets voor jou is en dat ze nog aan je dachten.
4. ... doorbreken te pas en te onpas gespreksconventies door bijvoorbeeld hele lange antwoorden te geven op de vraag "Hoe is het?" en "Mag het een onsje meer zijn?".
5. ... gaan er prat op dat jij iets niet weet ("Dat jij dat niet weet, zeg" of "Toen werkte jij hier nog niet, he").
6. ... gebruiken hun stopwoordjes expres (dus, soit, enfin, goed, bon, op die manier, dusdanig, weet je wel).
7. ... leveren aan een goed gesprek slechts dooddoenerige bijdragen, zoals "Ik zeg altijd maar", "Zoals mijn goede vader zei" of "Als ik een ding geleerd heb, is het wel ...".
8. ... hebben altijd iets beters te doen, dan met jou praten ("Zeg, ik ga weer eens dat beeldje afbeeldhouwen", "Zeg, ik ga nog even een marathonnetje lopen", "Zeg, mijn vliegtuig gaat zo").
9. ... verklaren alles wat ze doen met "Ja, daar ben ik heel gek in".
10. ... willen je altijd rondleiden door tuin, huis, keuken, auto, kantoor, waarbij aan elk gek dingetje of opvallend voorwerp een raar (en lang!) verhaal zit ("Nou, dan zegt zo'n medicijnman ...", "Dus die Bretonse visser heel nors ...").

Hoe zou het afgelopen zijn als ...

... Romeo meteen het antwoord had geweten op zijn eigen vraag ('to be of course, you silly motherfucker').
... de Angry Young Men een cursus woedebeheersing hadden gevolgd.
... Kennedy niet naar Berlijn was gegaan, maar naar Hamburg ("Ich bin ein Hamburger")

Poezie: Jaloers

ik wil in jouw nopjes zijn
en lachen in jouw vuistje
geef me zelfs je hartepijn
bespaar me slechts dat puistje

Product manager van de week
Hans van der Zeis van Dela: "Als iemand oud is geworden in een goed leven, mag de begrafenis best een vrolijke noot bevatten, vinden steeds meer mensen. We komen hen graag tegemoet. Begraven hoeft echt geen treurige gebeurtenis te zijn. Met onze Crema-clowns, Breugheliaanse koffietafels, stand-up grafredes, beach-style condoleance-sessies (cocktails en steeldrums op echt zand in de aula!) wordt uw begrafenis een feest. Na afloop van de crematie is er dan voor alle aanwezigen een verassingsbarbeque."

Ouders van HeT

'70: zo ben ik niet opgevoed
'80: zo zijn wij niet getrouwd
'90: zo zit ik niet in elkaar
'00: zoiets zit niet in mijn genenrepertoire

Vroeger: doe je dat thuis ook? Nu: wil je dat bij mij thuis ook komen doen?

HeT’s kledingadvies

De dasclip houdt uw das van keel tot halverwege de borst keurig op zijn plaats. Maar daaronder? U stopt toch niet het puntje in de broek? Gebruik daarom een tafellakengewichtje. Alleen even oppassen bij tegenwind. Voor de feestdagen adviseren wij een kerstbal onderaan uw stropdas.

HeT’s grote geschiedenisboek

Deel 2: De tien geboden

Zo kwam het dat Mozes de berg beklom, waarbij hij nog even kwiek over een brandend braambosje sprong. Op zijn rug droeg hij een plaquette met daarop in een sierlijke letter de tien geboden. Op de top waren enkele geluidstechnici al bezig met de soundcheck. Hij moest zo op. Aan de andere kant van de top hoorde Mozes zijn volk met de dranghekken rammelen. Het was warm, maar een paar bodyguards spoten met een tuinslang regelmatig fris water over de menigte. Mozes schraapte zijn keel en sprak: "Ja kijk mensen, je moet het eigenlijk meer zien als tien best wel handige tips."

Het gezonde leven

De cereal-killer kraakt met een vork zijn suikervrije cornflakes.

Dertig als wij zijn ...

De film van ons leven die aan ons voorbij flitst als wij een ongeluk krijgen, is nog opgenomen op 8 mm.

De gevaren van ...

Aflevering 4: Oorlog voeren

Oorlog voeren lijkt een nuttige activiteit om vrede te stichten. Ook kan het in het kader van de internationale rechtsorde wenselijk zijn militair in te grijpen, maar let toch even op voor dat u de oorlog verklaart. Er zijn een paar dingen over oorlog waar u eventjes op moet letten.

U kent natuurlijk de afzwaaier waarbij ook vredelievende elementen worden geelimineerd. Dan bestaat de kans dat een militair u ordelijk van commentaar voorziet bij een zwart-wit filmpje met veel wolken en sneeuw, maar ook een hagelwit kruisje in het midden. Plots is er veel wit en dan niks meer en legt de militair uit dat dat fijn is. En net als u het er het minst op bedacht bent, is er weer een ambasade geraakt en zijn de rapen gaar. Want dat is natuurlijk een ambassade van sujetten waarmee het kwaad kersen eten is. En dan is goede raad duur.

Denk dus altijd eerst na (tel tot 10!) over mogelijke alternatieven, voordat u oorlog gaat voeren. Want denk eraan: ook een korte, snelle militaire campagne kan zo weer enkele weken gaan duren.

Vergrijzing

Het is 2025, Toppop voor ouderen wordt gepresenteerd door de inmiddels 73-jarige Ad Visser. Het is het jaar van de comebacks. Cliff Richard scoort een hit met 'The old ones'. Queen brengt 'Wheelchair Race' met gesampelde stem en instrumenten van alle inmiddels overleden muzikanten. Omaatjes dwepen met New Grandpa's on the Block en opaatjes worden opgewonden bij de Spice Grannies. Opa Abraham zingt nog steeds Nederlandstalig: "Opa Abraham had zeven zonen, dertien kleinkinderen en vierentwintig achterkleinkinderen".

Consument

De stichting Keurmerk Keurmerken presenteerde zich gisteren op de huishoudbeurs in Utrecht. Voorzitter Gikken: "De wildgroei in keurmerken van de laatste jaren baart ons grote zorgen. Vooral op het gebied van het milieu wordt er maar wat aan gekeurd. Het zal nog wel even duren, maar we willen dat de consument weer vertrouwen krijgt in het keurmerk."

Wetenschap
Hoogleraar Amerikanistiek Herbert Streep: "Ik maak me grote zorgen om de steeds verdergaande juridisering van de Amerikaanse maatschappij. In bepaalde kringen is het al gebruikelijk om voorafgaand aan een bezoekje van kennissen een overeenkomst op te stellen over de de onderwerpen van gesprek en aanverwante zaken. Met clausules als "bij aanvang van het bezoek zal door de bezoekende partij een cadeau worden overhandigd t.w. van ten minste $ 15" hoopt men te voorkomen gedaagd te worden.

Poëzie

wilt u bergen gaan verdienen,
let goed op wat ik hier schrijf:
begin een verhuisbedrijf
dat zich richt op bedoeinen

Budget-tip

De mobiele belkosten rijzen al snel uit de pan. Daarom een gratis tip van onze financiele adviseur. Koop een zestal haringen op de markt en leg deze in de groenbak. Haal ze er na twee dagen weer uit en leg ze in een schoendoos. Leg hier de GSM enkele uren bij, opdat het apparaat het aroma van de geschubde lekkernij aanneme. Haal het apparaat er weer uit en let eens op hoe gemakkelijk het u valt om gesprekken te bekorten en onnodig bellen te vermijden.

Het gevoel van ...

Je staat op en denkt what the hell, fuck society, weg met het establishment. Ik ga het vandaag eens helemaal anders doen. Ik gooi het juk van de westerse beschaving af! Na het douchen droog je je af in een compleet andere volgorde, je poetst je tanden met zout in plaats van met de drievoudig actieve bouwstoffen van Elmex en je hangt de theedoek niet aan het haakje op maar aan een punt! Je voelt je activistenbloed stromen. Je doet je button van Che weer eens op. Je neuriet met geheven hoofd de Internationale. Het juk van het oliekapitaal werp je af, de beulsknechten van staat en industrie zijn een slaaf verloren. Schouder aan schouder met je mede-kameraden plant je vanmiddag nog de rode banier op de akkers en verhef je het proletariaat! Je zult met je kameraden bij de sigaarrokende directeur binnenstormen, hem de hoge hoed afslaan en ferm stellen: "Deze fabriek wordt vanaf nu af aan geleid door de gestaalde kaders van de collectieve arbeiders! Dus niet langer gewacht: actie, revolutie! Tja, en dan op weg naar de barricade in de file op de A2. Toch even de airco iets kouder en een ander CD'tje op. Vandaag trouwens wel veel te doen. Hmm, straks lunchafspraak met Babette, dat leuke ding van Financien.

Internet
Op onze site de tekst van de nieuwe wet 'regelingen omtrent informele samenkomsten en bijeenkomsten strekkende ter versterking van sociale relaties' in het kader van iedereen dient de wet te kennen.

http://www.het.nl

Eerste zinnen van boeken die het nooit echt gemaakt hebben

Bloedrood kleurde de zon achter de Andes, toen Esturio d'Alban, achterneef van Gustavo Peroque en sinds kort zwager van de graaf van het wijngebied Valartes, zich op een ezel naar zijn dochter Andreia begaf, om haar te bewegen haar voorgenomen scheiding van de talentvolle matador Amato (uit het Pereira-geslacht) uit te stellen tot na de wijnfeesten.