dinsdag 1 januari 2008

Anderen over HeT

"HeT was er ineens in een periode dat internet nog vrijwel leeg was. In die tijd dachten we dat als alles digitaal werd er ook wel digitale tijdschriften zouden komen. E-zines werden die genoemd. Het concept e-zine bleek net zo levensvatbaar als de stoomauto. Maar HeT was een mooie stoomauto met humor die het beste als geestig omschreven kan worden, dingen waar je om moet lachen zonder bijwerkingen. En dan ook nog gratis. Gratis gezond lachen. Mijn god, wat een tijd was dat."

Francisco van Jole, internetgoeroe van het eerste uur

"Als ik denk aan HeT... dan verschijnt er direct een glimlach op mijn gezicht. En dwalen mijn gedachten af naar zo'n 12 1/2 jaar geleden. De tijd dat internet op het punt stond door te breken... Ik liep stage en verrichtte onderzoek naar de (on)mogelijkheden van 'het internet' als verkoopkanaal. Tijdens dat onderzoek gebeurde het... ik kwam in aanraking met HeT. Vanaf dat moment begrepen collega's niet waarom ik met enige regelmaat niet meer bijkwam van het lachen... Het was de tijd van Altavista (Google moest nog worden uitgevonden) en we surfden over internet met behulp van Netscape... Internet Explorer was nog lang niet doorgebroken en zeker niet zo overheersend als het vandaag de dag is. Een hele bijzondere tijd. HeT was een niet in een hokje te plaatsen 'iets'. HeT was digitaal, HeT was verrassend, HeT ging over herkenbare, alledaagse dingen... HeT speelde met taal, kwam met rake observaties en absurde humor. HeT was anders dan anders... HeT was HeT."

HeT-lezer van het eerste uur Joris van der Waart, Gleijm & van der Waart

"Ik maakte kennis met HeT in de beginjaren van mijn internetbedrijf Estate. Ik weet nog dat ik uitkeek naar de edities en de tijd nam om deze 'te spellen', net als het boekje: dat was Toilet Literatuur met bijbehorend koordje. We hebben toen een aantal speciale exemplaren laten maken en dit als relatiegeschenk aan onze klanten gegeven (dat waren er toen nog niet zo veel). Het boekje heeft jaren op ons toilet gehangen en bepaalde woordgrappen weet ik nog steeds, met name de woordenlijst (input, tipsy), en de korte verhalen over Koolpoolen en de Nosewalk. We hadden destijds een primeur met het aanvragen van het domein het.nl. Dit was nog in de tijd dat je alleen een domeinnaam mocht hebben waar je organisatienaam in verwerkt was. De mensen van SIDN hebben dat toen beoordeeld en ons zelfs nog gelukgewenst met zo'n mooie domeinnaam."

Alex Otten, directeur EstateUit het archief: reacties op HeT

De leukste op het net
De nieuwe HeT is deze week uitgekomen. De twintigste editie van Humoristisch elektronisch Tijdschrift bevat weer een aantal onnavolgbare bijdragen. HeT is via het web te lezen maar nog leuker is het om een e-mailabonnement op het leukste Nederlandstalige e-zine te nemen. Wel grappig overigens dat nergens op de site staat hoe dat moet.

Daily Planet, 24 oktober 1997

Grappige mannen
De nieuwe editie van HeT, een onnavolgbaar e-zine van Erno Mijland en Arjan Broere, is uit, wederom vol met humor om leuk te vinden. De grappenmakers hebben een website maar het jongste nummer, dat via e-mail verspreid wordt, stond er vanmiddag nog niet. Later natuurlijk wel.

Daily Planet, 20 juni 1997

HeT is leuk
'H e T' is een tamelijk geniaal Nederlandstalig e-zine. De afkorting staat voor 'Humoristisch e-Tijdschrift' en zo droog als de titel is, zo grappig is de inhoud. Twee voorbeelden uit de editie die vandaag bij abonnees de mailbox binnen rolde: "De TROS-directeur Amusement schrok toch een beetje van de pilotaflevering van de nieuwe tv-serie Dierenliefde." en uit de rubriek 'Nieuwe Woorden': 'kombuis: omdat er toch nooit iets leuks op was, hebben we er maar een aquarium van gemaakt.' 'H e T' wordt gemaakt door Arjan Broere en Erno Mijland. Oude nummers zijn te bezichtigen op het web maar veel verstandiger is het om meteen een gratis email-abonnement te nemen.

Daily Planet 4.95

Grappige Nederlandse mailinglist

"Pas op zijn 26ste ontdekte de man dat honingdrop de vorm van bijenkorven heeft en niet van grafzerkjes." Wie deze opmerking amusant vindt, kan een abonnement nemen op het zeer onregelmatig verschijnende H e T, gemaakt door Erno Mijland en Arjan Broere. Nummer 8 is vandaag verschenen en de voorlaatste editie dateert van november dus potentiële abonnees hoeven niet bang te zijn voor een overlopende mailbox. Het novembernummer is evenals andere oude nummers ook via het web te raadplegen. Uit de vorige editie: "Ik eet al de hele dag Mentos en er is nog niks leuks gebeurd!"

Daily Planet 4.72

Nonsens
Het leuke van Erno Mijland en Arjan Broere is namelijk dat ze dus ècht leuk zijn. Baarlijke nonsens, woordspelingen tot en met, aktueel scherp en relativerend-krities tegelijk. Geniet van dit geniale duo: H e T Arjan Broere en Erno Mijland zijn twee geestige gasten. Ze zijn beroemd geworden om hun 'lijstjes'

Pauzeweb